Άσπρα Μαντιλια στην Plaza de Mayo

Αλήθεια, ποιος δημιούργησε την Παγκόσμια Τράπεζα και πως ιδρύθηκε το ΔΝΤ;  Γιατί φτιάχτηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και τι ακριβώς είναι και κάνει η JP Morgan;

Πρόκειται για μια συναρπαστική έρευνα για τις «ελεύθερες αγορές» που ξεκινά από τον Πάντσο Βίλα, διατρέχει  σχεδόν όλη την Λατινική Αμερική και την Μαύρη Αφρική και -με ενδιάμεσους σταθμούς- καταλήγει στην Ευρώπη της κρίσης και ιδιαίτερα την Ελλάδα της εξαθλίωσης.

Ένα βιβλίο που καίει σαν τη φλόγα της Ηπείρου στην οποία ανθίζουν επαναστάσεις και πραξικοπήματα, τραγωδίες και όνειρα.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος απ’ τις γιαγιάδες με τ’ άσπρα μαντίλια στην Plaza de Mayo στο Σαντιάγο της Αργεντινής που αναζητούν 35 χρόνια τώρα τους αγνοούμενους αριστερούς αγωνιστές, που «εξαφανίστηκαν» απ’ τη χούντα.

Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο Nτιέγκο Ριβέρα και η Φρίντα Κάλο, ο Σαντίνο και ο Τσε, ο Τσάβες και ο Αλιέντε, ο Λουμούμπα με τον Μαντέλα. Αλλά και ο Ροκφέλερ  με τον Αλ Καπόνε, η Standard Oil και η United Fruit Company, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η CIA, ο Πινοσέτ,  η Θάτσερ και ο Ρίγκαν.

Στα ατού του βιβλίου ανήκει η συναρπαστική εξιστόρηση απ’ τις αρχές του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας, όλων σχεδόν των κινημάτων και των εγχειρημάτων και της βάρβαρης επέμβασης του καπιταλισμού, με ποικιλία αυταρχικών μέσων, για την υπονόμευση και την ανατροπή τους. Το βιβλίο ανασυνθέτει στην ελλιπή μνήμη μας τους εμβληματικούς ήρωες των λαϊκών, επαναστατικών αγώνων.

Εξιστορεί πώς τα εξεγερσιακά κινήματα φτάνουν συχνά στη νίκη για να νικηθούν τελικά, χωρίς να σβήνει η ελπίδα…

Τον πρόλογο του βιβλίου γράφει ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, ενώ το επίμετρο του Δημήτρη Παϊταρίδη, Οικονομολόγου – διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί μια επιστημονική θεώρηση και τεκμηριωμένη συμπύκνωση της επιχειρηματολογίας του βιβλίου.

Λαϊκή ιστορία, πολιτικό δοκίμιο και αφήγημα, σε ένα αποκαλυπτικό και πολύ διαφωτιστικό κείμενο.

Στοιχεία, ιστορία και λόγος σαν «ηφαίστειο», σαν λατινοαμερικάνικη τροπική καταιγίδα.  Απολαύστε το!

Τιμή: €14.00