Επιχείρηση Σφαγή

1955. Ο Χουάν Περόν ανατρέπεται από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και ο τρόμος βασιλεύει στη γη της Αργεντινής. Ιούνιος 1956. Το καθεστώς ανακοινώνει 18 εκτελέσεις, ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης επαναστατικής απόπειρας

Δεκέμβριος 1956. Ο Ροδόλφο Ουόλς, περιστασιακός δημοσιογράφος, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και ερασιτέχνης παίκτης σκακιού, μαθαίνει, κατά τύχη, πως ένας από τους εκτελεσθέντες πολίτες μιας άλλης, κρυφής, εκτέλεσης του Ιουνίου, είναι ζωντανός. Φήμες λένε πως οι επιζώντες είναι περισσότεροι. Ο Ουόλς αποφασίζει να πιστέψει τις φήμες και να αρχίσει μια εμμονική έρευνα. Κάπως έτσι γεννιέται το θρυλικό “Επιχείρηση Σφαγή”.

«Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που ένα βιβλίο είχε τόσο μεγάλη επίδραση στην κοινωνική ιστορία, συμβάλλοντας σε σημαντικές ανατροπές στην κοινωνική και την πολιτική ζωή. Το “Επιχείρηση Σφαγή”, ξεκινώντας από μια δημοσιογραφική αποκάλυψη, δημιούργησε νέα γεγονότα στην ιστορία της Αργεντινής. Κυριολεκτικά “έγραψε ιστορία”. Επιπλέον, ο Ροδόλφο Ουόλς επινοεί εδώ ένα νέο είδος γραφής, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως “μη μυθοπλαστική πεζογραφία”, ένα δημοσιογραφικό αφήγημα σαν μυθιστόρημα αλλά χωρίς “μύθο” και με πραγματικά γεγονότα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Τρούμαν Κάποτε κάνει το ίδιο στο διάσημο “Εν ψυχρώ”, που θα χαρακτηριστεί ως μυθιστόρημα non-fiction». (Κρίτων Ηλιόπουλος)

«Ο Ροδόλφο Ουόλς μας δίδαξε πώς να εκτιμήσουμε το δημοσιογραφικό επάγγελμα. […] Το δίδαξε επειδή το άσκησε. Άσκησε δημοσιογραφία υψηλότατου επιπέδου». (Eduardo Galeano)

«Ετούτη τη στιγμή είναι προφανές ότι στη Λατινική Αμερική όχι μόνο είναι σημαντικό, αλλά επίσης πάρα πολύ χρήσιμο να γράφονται βιβλία σαν του Ροδόλφο Ουόλς, για την ικανότητα του οποίου έχω αποδείξεις πολύ συγκεκριμένες. Αυτό δεν είναι μυθιστόρημα, θα μπορούσε να είναι ένα είδος φανταστικού ρεπορτάζ για την πραγματικότητα». (Julio Cortazar)

«Σε όλα τα έργα του διακρίθηκε για την ευθύνη του απέναντι στην πραγματικότητα, για το ταλέντο του στην ανάλυση, που είναι σχεδόν απίστευτο, για το ατομικό του θάρρος και για την πολιτική οργή του». (Gabriel Garcia Marquez)

«Ο Ροδόλφο μετέτρεψε την πραγματικότητα σε αριστούργημά του». (Mario Benedetti)

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες

Τιμή: €15.00