Η γυναικα της Αντιστασης

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βιβλίο «Η γυναίκα της Αντίστασης», είναι η πρώτη και η μόνη έως σήμερα τεκμηριωμένη ιστορική μελέτη για τη θέση, τον ρόλο και τη δράση της γυναίκας στην ΕΑΜική Αντίσταση (1941-1944). Η συγγραφέας του βιβλίου Τασούλα Βερβενιώτη, αφού κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στην κατάσταση των γυναικών στην Ελλάδα του μεσοπολέμου και την περίοδο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, εξετάζει τις συνθήκες ζωής κατά τη διάρκεια της κατοχής, τις επιπτώσεις της πείνας και της μαύρης αγοράς, αλλά και των ναζιστικών αντιποίνων στη ζωή των γυναικών. Στη συνέχεια, μελετά τις εντάσεις που προκαλεί η ριζοσπαστικοποίηση μέσα από την αντίσταση απέναντι σε γερά ριζωμένες αντιλήψεις, όπως η θρησκεία, η τιμή της οικογένειας και η ιδιοκτησία.

Η γυναίκα του Μεσοπολέμου έγκλειστη στο σπίτι, φτιάχνοντας την προίκα της και περιμένοντας έναν «καλό» γάμο από συνοικέσιο, χωρίς πολιτικά δικαιώματα, αλλά με πολλούς κοινωνικούς αποκλεισμούς, ενταγμένη σε μια αγροτική κατά βάση παραγωγική διαδικασία, ξαφνικά στην κατοχή ανατρέπει τους παραδοσιακούς ρόλους συμμετέχοντας στην αντίσταση όχι μόνο στις πολιτικές αλλά και στις ένοπλες οργανώσεις του ΕΑΜ. Αυτήν ακριβώς τη μετάβαση από το σπίτι στο βουνό περιγράφει «Η γυναίκα της Αντίστασης».

«Στη διάρκεια της κατοχής, το κάψιμο των σπιτιών και η μαύρη αγορά κατέστρεψαν τις προίκες, άλλαξαν τις συνειδήσεις και επέτρεψαν στις γυναίκες να βγουν στον δημόσιο χώρο. Η μαζικότερη και η δυναμικότερη εμφάνιση των γυναικών στην αντίσταση γίνεται ακριβώς στην πιο αιματηρή φάση της κατοχής. Είναι η περίοδος που γίνονται ακόμα και κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις αποκλειστικά από γυναίκες. Σε αυτή τη φάση σχηματίζονται οι διμοιρίες ανταρτισσών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών εντάχτηκε στο πιο ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό κίνημα της εποχής, το ΕΑΜ».

Στο βιβλίο γίνεται ακόμα εκτενή αναφορά στη αυθόρμητη, την ανοργάνωτη δράση, τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και τον ρόλο των γυναικών στον ΕΛΑΣ.  Από τις κούκλες με μπούκλες περμανάντ ως τις αντάρτισσες με κοτσίδα διανύθηκε μακρά διαδρομή συνειδητής πορείας. «Η γυναίκα της Αντίστασης» την καταγράφει ανοίγοντας ένα παράθυρο και σε μια άλλη πτυχή της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας που γράφτηκε από γυναίκες και μόνο.

Τιμή: €17.00