Ο λαβυρινθος του ερωτα

Ο λαβύρινθος του έρωτα, είναι μια κωμωδία όπου τα φαινόμενα, όχι ενίοτε, αλλά σχεδόν πάντα απατούν. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται το ερωτικό πάθος και οι κωμικοτραγικές συνέπειες που προκαλούν οι διαπλεκόμενες και αλληλοσυγκρουόμενες επιθυμίες των πρωταγωνιστών. Μέσα στον δαίδαλο που θα δημιουργήσουν η έλξη, η ζήλια, το ψέμα και η αλήθεια, οι ερωτευμένοι θα βρεθούν άλλοτε σύμμαχοι και άλλοτε αντιμέτωποι σε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι το οποίο απαιτεί ευφυΐα, τόλμη και πανουργία. Για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, όντας αιχμάλωτοι τόσο του έρωτα όσο και των κοινωνικών συμβάσεων της εποχής, η προσωρινή αποποίηση της προσωπικής τους ταυτότητας μέσω της τέχνης της μεταμφίεσης θα είναι καθοριστική.

Τρεις νεαροί δούκες και τρεις δεσποσύνες, έξι ερωτευμένοι νέοι, μέσα από ένα παιχνίδι ερωτικών πλανών και κωμικών μεταμφιέσεων, εισέρχονται στο λαβύρινθο που έχτισε γι αυτούς ο θεός Έρωτας.

Θα καταφέρουν να εξέλθουν από αυτούς τους δαιδαλώδεις διαδρόμους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τα επίπλαστα ψεύδη του ερωτικού τους πάθους; Θα βρουν, τελικά, την έξοδο που οδηγεί στην αληθινή αγάπη;

Ο τόπος όπου εκτυλίσσεται το έργο είναι η Ιταλία και η δράση του πραγματοποιείται στην πόλη και σε διάφορους δρόμους της επαρχίας. Ο δούκας της Νοβάρα, λίγο πριν τελέσει τoν προσυμφωνημένο γάμο της κόρης του Ροσαμίρα, την κλείνει στη φυλακή. Εκείνη, αν και κατηγορείται άδικα, δέχεται να φυλακιστεί μέχρι τη μέρα της κονταρομαχίας, όπου δυο ιππότες θα αναλάβουν να υπερασπιστούν την τιμή της. Ο μέλλων σύζυγός της Μανφρέδο, όταν μαθαίνει σχετικά με την τιμωρία, αποφασίζει να διαλύσει τον αρραβώνα. Στην πραγματικότητα, η κατηγορία είναι ψευδής και προέρχεται από τον Νταγκομπέρτο, ο οποίος είναι ερωτευμένος με τη Ροσαμίρα και κινούμενος από τη ζήλια του προσπαθεί να πληγώσει ανεπανόρθωτα την ηθική της.

Αυτή η κωμωδία μεταμφιεσμένων βγαίνει από το συρτάρι, όπου ήταν κρυμμένη για τετρακόσια χρόνια, παρουσιάζοντας μια άλλη όψη του Θερβάντες, αυτή του δραματουργού. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ανατρεπτική εκδοχή του, αυτή που στηλιτεύει τα αυστηρά πατριαρχικά πρότυπα της εποχής του και αναδεικνύει τις χαρές του έρωτα.

Εκδόσεις Αλφειός

Τιμή: €12.00