Προοπτική της θάλασσας

Ο Ντίλαν Τόμας (1914-1953) είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους αγγλόφωνους ποιητές. Το συγγραφικό έργο του χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή ιδιομορφία. Ιδιομορφία που διαφοροποιεί το γράψιμο του σε τέτοιον βαθμό, ώστε να αχρηστεύσει a priori κάθε απόπειρα σύγκρισης του με το έργο άλλων συγχρόνων του.

Δαιμονικά ποιητική φύση, ο Τόμας ανέσυρε τη λέξη από τη φθορά της καθημερινής τριβής και την τοποθέτησε σε ένα συμβολικό εννοιολογικό επίπεδο που επεκτείνεται στο μεταφυσικό όραμα. Γιατί ο Ντύλαν Τόμας παίζει με τις λέξεις.

Βαθύς γνώστης και μελετητής της αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, από τα παιδικά του χρόνια και της Βίβλου -τα δύο βασικά εφόδια της μόρφωσής του-, συνδυάζει απαράμιλλα την καθομιλουμένη με την αρχαΐζουσα, εμφυτεύοντας ανάμεσά τους λέξεις ιδιωματικές, αργκό.

Το υλικό του το αντλεί κυρίως από τα όνειρα, τα μπαρ, τον άνεμο και την Ουαλία. Ο Ντίλαν Τόμας αποτελεί τομή στην παγκόσμια ποίηση και τ’ όνομά του έχει γίνει σύμβολο για πολλούς μετέπειτα ποιητές και καλλιτέχνες (είναι γνωστό το παράδειγμα του Bob Dylan).

Η ιδιόρρυθμη γραφή του με την σαφώς προσωπική μελωδία και το αίσθημα του ανεκπλήρωτου που θέλει να τιθασεύσει τις λέξεις και πολλές φορές δημιουργεί νέες για να ικανοποιηθεί (είναι πάρα πολλές οι σύνθετες λέξεις που φτιάχνει ο Τόμας) δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες για τη μεταφορά του σ’ άλλη γλώσσα, αλλά η μεταφραστική προσπάθεια εδώ καταφέρνει να μας μεταδώσει το κλίμα της ποίησης του.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου και το vakxikon.gr)

Τιμή: €10.00