ΤΑ ΡΟΚ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΡΟΚ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’80

Τα Ροκ Ημερολόγια θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ένας τόμος “προφορικής ιστορίας” και συλλογή φωτογραφικών τεκμηρίων, που παρέχει στον σημερινό αναγνώστη σημαντικές πληροφορίες για τις νεανικές υποκουλτούρες στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Φρικιά, μεταλλάδες, χούλιγκανς, πανκιά, ντισκόβιοι-καρεκλάδες, νιουγουεηβάδες.

Το βιβλίο εστιάζει στη νεολαία της εποχής των πρώτων χρόνων των ΄80s και ιδίως στο πιο “ανήσυχο” κομμάτι της, στις νεανικές υποκουλτούρες που κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ αυτού. Ο συγγραφέας (Γιώργος Τουρκοβασίλης) τριγυρνάει στο στέκια των νέων για να τους γνωρίσει και να τους φωτογραφίσει. Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, δίνει βήμα στους ίδιους τους νέους για να εκφραστούν, να μιλήσουν για ό,τι τους ευχαριστεί ή τους “χαλάει”, να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στο κατεστημένο, αλλά και καύλα, πάθος για ζωή.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνει ένας κόσμος μαγικός: Συνοικιακά καφέ και στέκια, συναυλίες σε αμφιθέατρα και αυτοσχέδιους χώρους, τα μαγαζιά της Πλάκας, καταλήψεις, πολιτικά φεστιβάλ, γήπεδα, ο πυρετός των πρώτων μεγάλων live της εποχής (Βirthday Party, Bauhaus, Τalking Heads κ.ά.). Το παλιό ροκ ξεθωριάζει και στη θέση έρχεται το punk και το new wave, το goth.

Φυσικά, όπως προαναφέραμε, η δεκαετία του ΄80 δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά ο Τουρκοβασίλης επιλέγει να εστιάσει σε αυτό που λέμε “underground” της περιόδου, το πιο εναλλακτικό και περιθωριακό όσον αφορά στα μουσικά γούστα, το στυλ, αλλά και την ιδεολογική κατεύθυνση. Αναρχικοί, αριστεριστές και κνίτες, απολιτίκ χούλιγκανς και μηδενιστές punks, όλοι μαζί μπλεγμένοι εκφράζουν μια διαφορετική πολιτικοποίση από εκείνη των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης.

Πηγή

Τιμή:  €10.00